naar top
Menu
Logo Print

ZAKENBAROMETER APRIL 2017

OMGEKEERDE TENDENSEN IN DE ONLINEVERKOOP?

Of de hype van de onlineverkoop spectaculair zal blijven stijgen, zal alleen de toekomst uitwijzen. Feit is dat er toch een aantal kenteringen te merken zijn en dat er geheel nieuwe vormen van onlineverkoop opdoemen, ook in samenwerking met de traditionele schoendetailhandel.Voor de meeste observatoren is het moeilijk te verklaren hoe men vrijwel onbeperkt schoenen kan bestellen, die dan binnen de 24 uur gratis geleverd worden en kosteloos kunnen worden teruggestuurd. En de winstmarge?

 

Zo vernemen we dat grote internationale internetverkopers weldra ook starten met de fysieke verkoop in stenen winkels in de grote stadscentra. Men stelt immers vast dat het fysiek aanraken van het product toch vaker tot een verkoop leidt. Bovendien wordt bij de verkoop van een bepaald artikel in de stenen winkel regelmatig ook nog een tweede stuk toegevoegd, wat bij de onlineverkoop vrijwel onbestaande is. Er doemt ook een ander fenomeen op. Heel wat winkeliers kennen het verschijnsel showrooming: de consument komt in de winkel schoenen passen, maat en kleuren kiezen, waarbij er zelfs naar de doos wordt gevraagd om de juiste referentie te kunnen noteren. Dan verlaat men de winkel met een neenverkoop en gaat men thuis surfen en zoeken waar het model in kwestie online het voordeligst kan worden aangekocht.

 

Nu is er een winkelier die ons precies het tegengestelde verhaal vertelt: sommige consumenten speuren eerst op de website naar de gewenste modellen en komen die dan fysiek in de stenen winkel aankopen. De redenen: wantrouwen wat de financiële transacties betreft, de (betere) waarborg van de winkelier en ten slotte ook de service bij de aankoop.En ten slotte een ander verschijnsel: de consument vindt op de website van een mega-internetverkoper een leuk model dat met 50% korting wordt aangeboden. Op het ogenblik dat hij het aanklikt om 'in het winkelwagentje' te leggen, blijkt dat model in die kleur uitgeput. Het is wel nog beschikbaar in andere kleuren … maar dan zonder korting!