naar top
Menu
Logo Print
12/03/2018 - RENÉ BROEKAERT

Zakenbarometer februari 2018: deel 3

VAKBEURSBEZOEK TAANT

walk en watch trademartDe voorbije weken hebben we de Walk & Watch, de Walk & Match en ook de vakbeurs van Centro in Antwerpen bezocht, en telkens moesten we vaststellen dat het bezoekersaantal niet denderend was.

Het is een feit dat er steeds minder schoenwinkeliers op onze markt actief zijn. Maar daarom is het aantal verkooppunten van schoenen niet noodzakelijk geslonken. Een aantal winkeliers hebben de zaak bij de pensioenleeftijd stopgezet bij gebrek aan opvolging, bij anderen is de nieuwe generatie erin geslaagd de zaak uit te breiden naar twee, drie of meer eigen winkels, en ook het aantal afzetpunten van de grote filiaalzaken steeg gestaag. Conclusie: relatief stabiel aantal verkooppunten, maar een slinkend aantal inkopers.

Die inkopers van vandaag volgen steeds minder het klassieke stramien van 'vakbeursbezoek - afspraken maken - inkopen'. De periode van inkopen is de laatste jaren sterk uitgebreid en begint vaak al maanden voor de eerste vakbeurs zich aandient. Bovendien zijn er een aantal positieve vibes die toch hoopgevend zouden moeten zijn.

Lies Van Diest van Trade Mart Brussels:

“De laatste maanden heeft Trade Mart Brussels enorme inspanningen geleverd voor de schoenen- en lederwarensector. De hernieuwde dynamiek heeft vast en zeker de markt al bereikt. Wij plannen dan ook om onze inspanningen voor 2018-2019 nog te versterken. Deze editie van Walk & Watch zat qua concept/look & feel zeker juist en het aantal deelnemers lag hoger dan de eerste editie (aug '17).

Na twee edities kunnen we echt evalueren en bijsturen waar nodig, om voor retailers en leveranciers een initiatief neer te zetten dat nog meer beantwoordt aan hun noden. Opkomst: de winkeliers die gekomen zijn, zijn zéér tevreden over het initiatief, de lage drempel, het mooie/grote aanbod aan merken, de interessante nevenactiviteit (@ Your Service).

We betreuren wel dat een aantal winkeliers niet gekomen zijn, omdat we er echt van overtuigd zijn dat dit concept ondersteunend werkt en tal van voordelen heeft voor de winkeliers. In de komende weken proberen we te achterhalen wat voor deze groep winkeliers belangrijk is, om zo ons concept nog aantrekkelijker te maken."

Laten we dan ook besluiten met een positieve blik vooruit: heel veel winkeliers (die de vakbeurzen bezochten) zijn uiterst tevreden en blijven hun positieve kijk behouden. Zij zijn het levende bewijs dat er nog toekomst is voor onze branche …